Sváteční lněné ubrusy

Ke kuchyňskému textilu patří jednoznačně ubrusy. Jejich používání se však v minulých letech výrazně omezilo díky módě nezakrývat stůl, třeba z masivu, ale také uspěchaná doba napomohla tomu, že se dnes na kuchyňských stolech moc ubrusy nevyskytují. Je totiž nutné ubrusy prát, žehlit a udržovat. Ale když si člověk sedne k prostřenému stolu, ubrus ke kultuře stolování prostě patří a povznese i obyčejný každodenní pokrm ve svátek. Navíc ubrus je i velmi praktický, chrání desku stolu před horkým talířem, před poškrábání příborem nebo horkým hrncem.

Ten nejkvalitnější materiál, vhodný pro ubrus je dozajista len. Úžasná tkanina, která vydrží roky. Len, používaný na ubrusy a utěrky je upraven tak, aby jednotlivá vlákna příliš nevystupovala, jak je u lnu patrné, na omak jsou jako bavlna. Praním se vlastnosti lnu zlepšují.

Lněný ubrus můžete položit na stůl samostatně, nebo na již předem připravený jednobarevný ubrus, který sahá až po zem. Tomu se říká vrstvení ubrusů. Tato kombinace zajišťuje dokonalý vzhled. Obecně platí, že čím slavnostnější záležitost, tím by měl být ubrus delší.

Na rozdíl od bavlny, len nepouští vlákna jako bavlněné utěrky, která jsou viditelná například na skle.

Lněná utěrka nemusí sloužit pouze pro její funkčnost, s různými dezény ji můžeme použít třeba na ošatku, kde může působit velmi zajímavě. V dnešní době se len vrací do našich domácností. A je to dobře. Lněné výrobky vám vydrží věčnost a neztrácí na kvalitě. Nespornou výhodou jsou také její antialergické účinky, takže se nemusíte obávat tuto tkaninu použít třeba i v ložnici.

Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb\r\n
Povolit vše