Jak jsme stavěli venkovní kuchyň

Vždycky jsem snila o tom, že si jednou pořídím kuchyň na zahradě, kde strávený čas vařením nabere jiný rozměr. Při představě, že jsem na čerstvém vzduchu, kolem vnímám ruch přírody, bylinky po ruce v záhonu, poletující děti, které chodí ochutnávat a nevadí, když jim něco upadne. Prostě idylka.

Jak bude vlastně kuchyň vypadat, jsem měla docela jasnou představu. Jsem tradicionalista a miluji přírodní materiály. Bylo jasné, že hlavní stavební materiál bude kámen. Žiji v lokalitě, kde se tradičně těží žula, takže o výběru hlavního stavebního materiálu bylo rozhodnuto. Není nad to využít přírodní zdroj, který máte na dosah.

Nevyužít tuto příležitost, by byla velká chyba. Mimo jiné se okamžitě sníží náklady na dovoz a hlavně, copak vy víte, kolik kamene, přesně spotřebujete? Jistěže jsme si spočítali přibližné množství. Ale většinou, když máte příležitost být u samotné stavby, vždy vás napadne něco udělat jinak, lépe, přece jen, když to vidíte na vlastí oči v reálné velikosti, najednou se objeví nové nápady. Navíc, když máte lom nedaleko, mohou vám přivážet kameny postupně. Při představě obrovské hromady žuly na zahradě, zdevastovaný trávník a děti pokoušející se na hromadu lézt, ani náhodou.

Takže materiál jsme měli, naše nákresy, plán, kde bude ta nádhera stát a taky stavební firmu, zkušené chlapy, kteří vědí, co dělat a vždy dobře poradí.

Abyste mohli opravdu vše obstarat venku, měla by mít kuchyň následující náležitosti. Jednoznačně krb, přívod vody a umyvadlo, přívod elektřiny ideálně. A protože asi nebudete chtít pokaždé používat krb, na běžné vaření i nějaký venkovní stylový sporák. Nic složitého a nákladného. My jsme si pořídili nerezový plynový venkovní, se 2 plotýnkami, napojený na plynovou bombu, která je umístěná tak, aby nebyla vidět. Velmi jednoduché a praktické řešení.

Vařit za každého počasí venku, vyžaduje střechu. Po dlouhém zvažování, jsme nakonec vybrali modřínový šindel, to bylo nejlepší rozhodnutí, a dokonce až v průběhu stavby. Není levný, ale těch pár metrů čtverečních vás nezruinuje.

Většina zahrad už má přívod vody venku, který se dá využít k připojení i na venkovní kuchyň.

Tedy krb, voda, sporák, pak už jen vhodné stylové a pohodlné posezení. Co si venku uvaříte, taky si tam sníte. A když se setmí, oheň plápolá v krbu, stačí dodat pár svíček, barevných svícínků, vychlazená láhev vína. A ti, kteří ani nepotřebují elektřinu k osvětlení, ale rádi si venku příležitostně zapojí kávovar, mají espresso tak akorát správně horké. A pokud máte zahradu plnou ovoce, zeleniny a bylinek, zapojíte mixér a uděláte lahodné smoothie z vlastních zdrojů a máte obrovskou radost, že jste venku v přírodě!

 

A abyste si vytvořili ještě příjemnější prostředí, máme pro vás tipy dekorací na zahradu. My jsme využili venkovní svícny k zapíchnutí k lemování chodníčku do naší kuchyně.

 

Splnila jsem si sen. Teď se doma cítím jako na dovolené. Možná o něčem takovém také uvažujete. Tak do toho!

Držím palce! Bára

 

Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb\r\n
Povolit vše