Krájecí a servírovací prkénka z teaku

Dřevěná či plastová prkénka? A co takhle prkénko k servírování pizzy?

Servírovacích a krájecích prkének z různých materiálů je nepřeberné množství. Prkénka, která splňují obě funkce, a navíc lahodí oku, těch už zase tak moc není.

Dlouho se věřilo, že kuchyňská krájecí prkénka vyrobená z plastu jsou hygieničtější než dřevěná. Poslední výzkumy ale naopak ukázaly, že dřevěná prkénka zas tak špatná nejsou.

Původní představa byla, že bakterie přežívají déle na dřevě než na plastu. Předpokládalo se, že např. salmonela ze syrových kuřat může proniknout do pórů dřevěného krájecího prkénka a později kontaminovat syrové potraviny na tomto prkénku krájené. Tento názor však byl nedávno vyvrácen.

Vědci z Wisconsinské univerzity prováděli cílenou kontaminaci bakteriemi salmonely a listerie na prkénkách z několika různých druhů plastu a dřeva a ukázalo se, že na dřevěných prkénkách do tří minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo, zatímco plastová nevykazovala žádný úhyn bakterií. Dřevo totiž po namočení i při znečištění stále mění svou strukturu, podle teploty se roztahuje a smršťuje, což může mít na existenci mikroorganismů vliv. Z toho ale nevyplývá, že můžeme být nedbalí co se týče mytí a údržby kuchyňských prkének. Naopak, hygiena v kuchyni je nesmírně důležitá, ať se jedná o plast, dřevo nebo jiné materiály.

Proto, kdo jste zvyklí používat dřevěná prkénka, klidně je používejte dál. U nás se vyrábí prkénka především z našich dřevin. Dovážíme ale i exotické dřeviny, které jsou v posledních letech velmi oblíbené, nejen pro svou strukturu a barvu, ale i pro jejich vlastnosti. Jedná se např. o teak. Je to dřevina vhodná zejména pro venkovní nábytek, podlahy, hudební nástroje atd. Teakový nábytek se dočkal velkého rozmachu, stal se vyhledávaným pro svou jedinečnost a elegantní vzhled. Teakové dřevo je velmi tvrdé, pevné, pružné a trvanlivé. Odolává vlivům počasí, a právě proto je vhodné i pro venkovní užití.

Jedinečná a vzhledově nenapodobitelná jsou i teaková prkénka na krájení a k servírování. Netradiční kulatý tvar s rukojetí a výškou 4 cm, což je u prkének unikátní, je exkluzivním pomocníkem do kuchyně, ale také doplní váš servis a oživí třeba i každodenní stolování. Má dokonalý tvar k servírování pizzy, ale také jiných pochutin. Teak, pokud se neošetřuje získá časem šedostříbrnou barvu. Když je natíráme vhodným jedlým olejem, což je žádoucí, krásně vynikne dokonalá struktura a barevnost dřeva. Pak se odmění svým vzhledem. :)

 

Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb\r\n
Povolit vše