Jaro v kuchyni

Co si budeme povídat, středobodem každé domácnosti je kuchyně. Bylo tomu tak vždy, jen co si vzpomínám „za minulého režimu“ se stavěly kuchyně tak malé a úzké, že se do něj vešla sotva kuchařka. Asi to mělo určitý význam - neshlukovat se. Vždy bylo tradicí, že se celá rodina, známí, kamarádi scházeli v kuchyni. Ať byla jakákoli. Snad ta vůně připravovaných pokrmů, více židlí u stolu, kde se přece jen lépe povídá a zobe, a navíc i dnes mám pocit, že ta atmosféra je nějak lepší než v obýváku na sedačce. Zajímavé je, že když k nám přijde návštěva, automaticky si sedá k jídelnímu stolu nebo na barovou židličku. A to ne proto, že by očekávali prostřený stůl…

Podíváme-li se do historie, lidé se scházeli v klasické „sednici“, která byla ve všech staveních. Sednice byla prostorem s kuchyňským koutem, místnost, ve které se lidé scházeli, ve které žili, vařili, odpočívali. Není se čemu divit, kde byl oheň, bylo i teplo. Takže místo u kamen bylo to nej. A to nám tak nějak zůstalo doteď.

Abych to zkrátila, kuchyně je prostě top celého bytu či domu. Proto je důležité, jak kuchyň zařídíme, aby nám co nejlépe vyhovovala. Každý má představu trochu jinou. Někdo se vidí ve strohé, stylově čisté kuchyni s těmi nejlepšími spotřebiči, kde dominuje bílá nebo šedá, nerez, beton. Někdo má rád kuchyni teplou, útulnou, tam dominuje dřevo, cihla, možná ani nejsou potřeba dnešní všemožné vymoženosti a vychytávky. Stačí třeba jednoduché poličky. Každý to má jinak.

U mne v kuchyni nesmí nic chybět, vše musím mít po ruce, vše má své místo, a hlavně musím se tam dobře cítit. V každém ročním období trošku mění svůj vzhled. To samozřejmě zajistí doplňky, které mají tu schopnost kuchyni nebo jídelnu měnit.

Když člověk v kuchyni tráví hodně času, je potřeba si dělat radost a lehce ji obměňovat. Ne že bychom kupovali nové spotřebiče a dělali zásadní změny. Ale např. na jaře si můžeme pořídit nové obaly na květináče, kde si zasadíme bylinky nebo první jarní květiny, jarní lněné ubrusy nám oživí každodenní stolování, krásné vázy na stole jen čekají na první tulipány. Pokud máme místo na více jídelních servisů, vytáhneme ten světlejší, barevnější, jarní. Ze skříněk vyndáme praktické věci, které budeme jistě na jaře potřebovat a zároveň nám budou dělat parádu. Např. litinový hmoždíř s paličkou na drcení bylinek a výrobu domácího pesta. Nejen kuchyně jako prostor, ale i jídelníček se začátkem jara výrazně mění. U mne to tak alespoň je.

 

Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb\r\n
Povolit vše